De Gentse kunstenaar Dirk Braeckman (64) heeft in de nieuwe woonbuurt Stadsterras in Mortsel een verrassend kunstwerk onthuld. “Blind Spot”, opgemaakt uit 48 m² panelen van bewerkt donker aluminium, herdenkt het bombardement van 5 april 1943 en biedt tegelijk een boodschap van hoop. “Wie naar dit werk kijkt, moet even nadenken en kan er zijn eigen interpretatie aan geven. Dat maakt het ook bijzonder toegankelijk en tijdloos”, zegt Mortsels burgemeester Erik Broeckx, die de kunstenaar kwam feliciteren. “We zijn trots dat onze stad dit unieke monument in de armen mag sluiten.”
‘Blind Spot’ werd vanmiddag ingehuldigd in het bijzijn van tientallen genodigden, waaronder schrijver Peter Terrin, die in een speech hulde bracht aan het kunstwerk en Dirk Braeckman. Wie de creatie zelf wil bekijken, moet straks in Stadsterras zijn. Deze woonbuurt in aanbouw ligt tussen de Mechelsesteenweg, de Edegemsestraat en Park Oude-God, pal in het centrum van Mortsel. Het werk is twee meter hoog, 24 meter lang en is opgehangen aan een uitgestrekte muur in de Alice Nahonlei, een zijstraat voor fietsers en voetgangers.
‘Blind Spot’ bestaat uit verschillende panelen van donker aluminium dat ik met een speciale coating heb laten bewerken”, vertelt Braeckman. “Omdat de panelen ongelijkmatig zijn verdeeld langsheen de lichtgrijze muur, krijg je dankzij de lichtinval het idee dat je naar een lichtflits kijkt. Voor mij symboliseert dat enerzijds het moment van het bombardement, met een gebroken horizon, en anderzijds ook de momentopname van een nieuw begin. Maar laat iedereen er vooral zijn eigen interpretatie aan geven. Dat is uiteindelijk ook de bedoeling van ‘Blind Spot’. Een abstract werk zet je aan het denken en is - naar mijn bescheiden mening - esthetisch gezien ook mooier.”
Dat Braeckman voor de weerkaatsing van een flits koos, is niet toevallig. De 64-jarige Gentse kunstenaar is een gepassioneerd fotograaf die de voorbije decennia tal van onderscheidingen in ontvangst mocht nemen. Als student zakte hij in de jaren ’70 bovendien regelmatig af naar Mortsel om er bij Agfa Gevaert het nieuwste fotomateriaal te ontdekken. “Er zit dus zeker ook een stukje van mezelf, en wat mij met Mortsel verbindt, in dit werk.”
Trots
De burgemeester van Mortsel kwam vanmiddag alvast met eigen ogen het nieuwe kunstwerk ontdekken.
“5 april is voor onze stad een belangrijke dag”, aldus Erik Broeckx. “Het is vandaag precies 80 jaar geleden dat een bombardement het leven van vele Mortselaars volledig overhoop gooide. De oorlog en het bombardement waren voor onze stad zo tragisch dat er bij de bevrijding quasi niets overbleef van het verenigings- en culturele leven. Vandaag is dat geheel anders. Daarom ben ik ook zo trots dat we met een uniek monument van een topkunstenaar als Dirk Braeckman het verleden, heden en toekomst kunnen samenbrengen. Ik hoop dat ‘Blind Spot’ vooral ook een boodschap van hoop mag betekenen voor alle Mortselaars en iedereen die bij ons op bezoek komt.”
De creatie, de grootste ooit van Braeckman, kreeg overigens niet zomaar een plaats in het nieuwe Stadsterras.
“Het kunstwerk maakte al deel uit van de eerste plannen die we destijds voorlegden aan de stad, maar het stond de kunstenaar uiteraard vrij om zijn creatie helemaal naar zijn hand te zetten en daar zijn we ook erg blij om”, zegt Pieter Vanhout, directeur van Ciril. “Het werk past perfect in de geest van dit project: oud en nieuw verbinden. Het Stadsterras vormt het sluitstuk van de vernieuwing van Oude-God. We hebben géén nieuwe gronden aangesneden, aannemer Democo bouwt op de plaats van verouderde en vervallen gebouwen en terreinen. De waardevolle delen van de Sint-Lutgardisschool worden gerenoveerd en blijven dus behouden. Met de combinatie van nieuwbouw en renovatie herontwikkelen we de site tot een nieuw stadsdeel.”
De eerste bewoners van het Stadsterras worden eind 2024 verwacht.